TYRONE C. FAHNER
ATTORNEY GENERAL '
' STATE OF ILLINOIS
 SPRINGFIELD

December 14, 1982

FILE NO, 82-053

STATE MATTERS:
Emergency Medical Services Sys
Act - Application to Fire Pro
Districts, Special Service A
Ordinary Citizens Rendering
First Aid Services '

Honorable Robert J. M¢r
State's Attorney, Kan
719 Batavia Avenue
Geneva, Illinois 60134

Dear Mr. Morro

I bAv : er in which you ask whether section
535.65 of tHe \Departmen f Public Health rules (1981 Illinois
Register 569 nZing the Emergency Medical Services
Systems Act (Ill. Rev. Stat. 1981, ch. 111 1/2, par. 5501 et
seq.) applieé (l) to employees of a fire protection district

who regularly provide ambulance service and emergency medical
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care, or (2) to persons who provide such care to '"special
service areas" in ambulances which are owned by a county. For
the reasons hereafter stated, the answer to your first two
questions is yes. Thirdly, you inquire what constitutes
"actively functioning as an EMT-A" for purposes of section
535.65. You also ask the related question of whether rule
535.65 applies to ordinary citizens giving first aid in an
emergency. As explained below, the phrase 'actively functions
as an EMT-A" refers to those persons who perform basic life
support services, as defined in section 4.06 of the Act, on a
regular and ongoing basis. Neither the Act nor section 535.65
of the Department's rules prohibits ordinary citiéens from |
rendering first aid services on an occasional or one-time basis.
Section 535.65 of the Department of Public Health
rules provides as follows:
"Any individual who actively functions as an EMT-A
[Emergency Medical Technician-Ambulance] without a
current certificate is subject to the provisions of
the penalty clause contained in Section 20 of the Act."
Section 9 of the Emergency Medical Services Systems
Act (Ill. Rev. Stat. 1981, ch. 111 1/2, par. 5509) provides in
pertinent part:

'"(a) The Department [of Public Health] shall
promulgate rules providing standards, licensing and
annual inspections for all ambulances including those
vehicles operated in ALS/MICU programs, however, tules

issued under this Act, including rules issued under
Section 12, providing for such standards, licensing
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and inspections shall not apply to any ambulance which
is or may be owned, operated, licensed or regulated by
any unit of local government.

% % % . "

(Emphasis added.)

Thus, subsection (a) exempts any ambulance vehicle
which is owned,_operated, licensed or regulated by any unit of
local government from the requirements of the Department's
implementing rules. Subsection (b) of section 9 (Ill. Rev.
Stat. 1981, ch. 111 1/2, par. 5509(b)) provides in pertinent
part that:

"Such standards, licensing and annual inspections
shall include the vehicles themselves, as well as the

equipping, training and current certification of staff
thereof. * * *" (Emphasis added.)

Thus, reading these two subsections together, the question
arises whether the General Assembly intended the exemption
contained in subsection (a) to encompass a rule, such as the
one at issue here, which relates to the operating personnel of
the ambulance vehicle, not the vehicle itself. If so, rule
535.65 would not apply to persons who operate any ambulance
which is owned, operated, licensed or regulated by any unit of
local government.

The principal source of legislative intent is the

language used in the statute. (People ex rel. Mayfield v. City

of Springfield (1959), 16 I11l. 2d 609, 615.) Taken by itself,
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the precise language of the exemption is as follows: ''* * =*
rules issued under this Act * * * providing for such standards,
licensing and inspections shall not apply to any ambulance
which is owned, operated, licensed or regulated by any unit of
local government'". (Emphasis added.) (Ill. Rev. Stat. 1981,
ch. 111 1/2, par. 5509.) Thus, the rules subject to the ex-
emption are those referred to in the preceding provision of
subsection (a), i.e., those "* * * rules providing standards,

licensing and annual inspections for all ambulances, including

those vehicles operated in ALS/MICU programs * * *'", (Emphasis
added.) Secondly, the exemption provides that the specified
rules "* * * ghall not apply to any ambulance which is or may
be owned * * *" by any unit of local government. There is no
reference to the personnel of the vehicle in the language of
the exemption itself. In addition, the title of section 9,
which was part of the original Public Act, is "Standards for

Ambulance Operation.' A section title may be considered in

construing an ambiguous statute. (Merchants National Bank of

Aurora v. Olson (1975), 27 Il1l. App. 3d 432, 433.) Further-

more, both of the two subsequent subsections of section 9
provide 'grandfather clauses" for certain types of 'vehicles'.
Consequently, the language of the statute indicates that the

exemption contained in section 9 pertains only to ambulance

vehicle standards, not staff certification requirements.
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This conclusion is supported by a reading of this
provision in conjunction with the Act as a whole. All the
statutory definitions of the three types of emergency medical
technicians include a current certification requirement. (Ill.
Rev. Stat. 1981, ch. lil 1/2, pars. 5504.3, 5504.4, 5504.6.)
Section 11 of the Act (Ill. Rev. Stat. 1981, ch. 111 1/2, par.
5511), which sets forth the scope of permissible activities
which may be performed by each type of emergency medical tech-
nician, is expressly limited to 'any person currently certified
* % %" a3 an emergency medical technician. Similarly, the
various provisions of section 17 (Ill. Rev. Stat. 1981, ch.

111 1/2, par. 5517) provide immunity from civil liability only
to those persons, agencies, or governmental bodies which are
certified under the Act. Taken together, these provisions
demonstrate that the staff certification requirement is central
to the regulatory scheme of the Act. Accordingly, the exemp-

tion contained in section 9 of the Act must be construed to

include only those rules concerning ambulance vehicle standards

and not those involving personnel certification requirements.
That the scope of the exemption contained in section 9
is limited to rules relating to ambulance-vehicles, not the
staff thereof, was made clear in the legislative debates on the
statute. The original legislation, House Bill 2227, contained

no exemption for units of local government. The exemption was
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added by Amendment 4 in the Senate. Its sponsor explained the
effect of the proposed amendment in the following terms:

% % *[]1]t maintains those portions of the bill
relating to the standards for the emergency service
personnel, the paramedics and our rescue squads and
that; but it deletes the department's authority to
establish standards and inspect municipally owned or
publicly owned ambulances, * * *'" (Emphasis added.)
(Remarks of Sen. Schaffer, June 25, 1980, Senate
Debate on House Bill 2227, at 251.)

The discussion on Senate Amendment 4 in the House contains no
reference to operating personnel but rather is focused on the
ambulance vehicles. (See Remarks of Rep. Reilly, June 28,
1980, House Debate on House Bill 2227, at 37-38.) 1In 1981,
House Bill 1789 was proposed for the purposes of deleting the
exemption from section 9 of the Act and authorizing the Depart-
ment to increase its staffing requirements for certain types of
vehicles while allowing the agency to waive its requirements
under certain conditions. The sponsor of the bill described
its origins in the following manner:

""* * % The Bill started out in response to the
ambulance scandal that was in the newspapers several
months ago. It would have required inspection of
ambulances, for all ambulances, the privates [sic] as
well as municipally owned. ¥ * *'" (Emphasis added.)

(Remarks of Rep. Braun, July 1, 1981, House Debate on
House Bill 1789, at 72.)

However, the exemption was restored to the bill by Senate

Amendment 3. See Remarks of Sen. Newhouse, June 26, 1981,
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Senate Debate on House Bill 1789, at 394, 396; Public Act
82-103.

In sum, the language.of the statute, its construction
in conjunction with the Act as a whole, and its record in the
General Assembly, eviaence a legislative intent that the exemp-
tion is limited to rules relating only to ambulance vehicles,
not the staff thereof. Because rule 535.65 is a personnel
certification regulation, it is outside the scope of the ex-
emption contained in section 9 of the Act. Therefore, since no
other exemption is applicable, it is my opinion that rule
535.65 applies to employees of fire protection districts who
regularly provide ambulance and emergency medical care and to
persons providing such care to special service areas in ambu-
lances which are owned by the county.

Finally, you inquire what constitutes '"actively
functioning as an EMT-A" for purposes of section 535.65. You
also ask the related question whether rule 535.65 applies to
ordinary citizens giving first aid in an emergency.

Section 11 of the Act (Ill. Rev. Stat. 1981, ch.

111 1/2, par. 5511) articulates the permissible scope of
activities in which currently certified emergency medical
technicians may engage. In pertinent part, it provides as

follows:
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"% % % (a) Any person currently certified as an
EMT-A, EMT-1I or EMT-P may perform life support
services as defined in Section 4.06.

* %k % "
Section 4.06 of the Act (Ill. Rev. Stat. 1981, ch. 111 1/2,
par. 5504.06) defines basic life support services as:
""* % * the rendering of basic level of
pre-hospital and inter-hospital emergency care,
including but not limited to, airway management,
cardiopulmonary resuscitation, control of shock and
bleeding and splinting of fractures, as outlined in a
basic emergency care course approved by the Illinois
Department of Transportation.’
Thus, a strict definition of the phrase '"individual who active-
ly functions as an EMT-A" would include any person who provides
any such emergency care as outlined in section 4.06 of the
Act. Read literally, this would even apply to an ordinary
citizen who renders such care in only one instance.

However, such an inflexible interpretation of the
regulation would be inappropriate in these circumstances and
contrary to the well-established rules of construction for

administrative regulations. These rules of construction have

been summarized by one court in the following manner:

" * K %

Perhaps the first rule of construction as to
administrative rules and regulations is that rules
made in the exercise of a power delegated by statute
should be construed together with the statute to make,
if possible, an effectual piece of legislation in
harmony with common sense and sound reason. The
second rule is that generally the same rules of
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construction and interpretation govern the construc-
tion and interpretation of rules and regulations of
administrative agencies as apply to statutes in the
same field. [Citation.]

* % X n
(Shell 0il Co. v. Illinois Pollution Control Bd.
(1976), 37 Ill. App. 3d 264, 272-73.)

Thus, applying the plain meaning rule of statutory

construction (see General Motors Corp. v. Industrial Commission

of Illinois (1975), 62 I1l. 2d 106, 112) to section 535.65, it

is clear that the phrase "actively functions as an EMT-A"
refers to individuals engaged in the rendering of life support
services on a regular and ongoing basis. Webster's Third New
International Dictionary (1981) defines "active' as '* * *
engaged in full-time service * * *" and "function' as '"'* * *
to carry on a function or be in action * * *"_, Thus, the
phrase "actively functions as an EMT-A" must be construed to
mean the activities of persons who perform basic life support
services, as defined in section 4.06 of the Act, on a regular
and ongoing basis.

This conclusion is consistent with the legislature's
expressly-stated intention in adopting the Act. Section 2 of
the Act (Ill. Rev. Stat. 1981, ch. 111 1/2, par. 5502) provides
in pertinent part:

"The Legislature finds and declares that it is
the intent of this legislation to provide the State

with a system for emergency medical services by
establishing within the State Department of Public
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Health a central authority responsible for the
coordination and integration of all State activities
concerning pre-hospital emergency medical services and
the overall planning, evaluation, and regulation of
pre-hospital emergency medical services systems.

Where feasible and cost effective, emergency medical
service systems should be designed and implemented on

a regional basis.
¥ * % n

It is evident that the Emergency Medical Services Systems Act
is aimed at the development of a coordinated system for the
delivery of emergency medical services. Applying the Act's
regulatory and certification standards to sporadic or isolated
instances of first aid services by ordinary citizens would not
further this policy.

For these reasons, it is my opinion that section
535.65 of the Department of Public Health Rules for implement-
ing the Emergency Medical Services Systems Act does not apply
to ordinary citizens who may provide emergency medical care on
an occasional or one-time basis.

Very truly yours,

A 22350 RNEY GENERAL




